Srečanje za žene in dekleta

V nedeljo popoldan je dvorano Baragovega zavoda napolnila skupina žensk in deklet, ki jih je zanimalo, na kakšen način si lahko izberejo boljši del.

Zbrane je na začetku nagovoril br. Jožko Smukavec, ki je z nami podelil svojo izkušnjo odnosov z ženskami in nas spodbudil, da naj ne obupujemo nad moškimi. Svoj nagovor je zaključil s pismom, ki ga je ob smrti moža Štefana napisala Mateja Količ.

Gospa Meta Halas je v svojem nagovoru izpostavila več zanimivih vidikov ženskosti. Najprej se je dotaknila boja in truda za enakopravnost, ki je sicer prinesla nekaj dobrih stvari (npr. volilna pravica), po drugi strani pa ta nenehen boj za enakost med spoloma lahko prinaša zgubljanje v lastni identiteti. Svoje razmišljanje je nadaljevala s svetopisemskim odlomkom o Mariji in Marti. Kot nekaj pozitivnega nam je predstavila besedo na P… - PODREJENOST, ki pomeni: DATI PREDNOST DRUGEMU, DATI MOŽNOST ZA RAST DRUGEMU, NAJPREJ PRISLUHNITI DRUGEMU, SPREJEMANJE IN NE POPRAVLJANJE. Vse to so tudi značilnosti LJUBEZNI. Svoje razmišljanje je popestrila s številnimi primeri iz svojega zakonskega življenja.

Opozorila nas je tudi na dve pomembni odločitvi v življenju: odločitev za LJUBEZEN in ODPUŠČANJE. Kadar se za to odločimo, si izberemo boljši del.

In za konec še nekaj misli, ki bodo lahko odmevale in rasle v naših srcih:

Ni nam treba tekmovati, razen v medsebojnem spoštovanju.

Moža ne vzgajate, ampak z njim rastete.

Drug drugemu pripravljamo pot v nebesa.

Zakon je kot ples, kjer naj moški vodi in ženska sledi.

Urška Kapš