Srečanje za može in fante

V ponedeljek, 19. 11. 2018, je bilo na misijonu v Novem mestu srečanje za fante in može z naslovom Sin, mož, oče, dedek: iz leva v mucka ... in nazaj; kako poravnati upognjenega moškega. V uvodu je p. mag. Branko Cestnik predstavil spreminjanje vloge moškega (moža) skozi zgodovino, in sicer vse od prevladujoče in »nadrejene« vloge do današnjih teženj, ki želijo povsem izničiti razliko med moškim in žensko ali moškega prikazujejo kot zatiralca ženske in nepotrebnega za nadaljevanje človeške vrste.

V nadaljevanju je g. Aleš Čerin predstavil svojo veliko družino. Poudaril je, da moramo z ženami lepo govoriti. Npr. "moja lepotice". Pravi, da je žena najpomembnejša oseba v življenju moža, na drugem mestu so otroci, na tretjem mestu pa so starši. Predlagal nam je, naj očetje molimo za svoje bodoče zete in snahe in naj bomo do njih spoštljivi. Opozoril je, da danes v družbi zaznavamo napad na moške, ko jim  podaljšujemo delovni čas, tako so premalo z družino, otroke vzgajajo samo vzgojiteljice in  tako ne zaznajo razlik med moškim in žensko.

Otrokom moramo povedati oz. jim pokazati, kako se »dela zakon«. Potrebujejo dober zgled.

Na koncu je predlagal, da se naj moški družimo in podpiramo med seboj – npr. moški umik.

Iz cone udobja naj se napotimo v cono bolečine, ki lahko pripelje do novih spoznanj, nove rasti.  »Bodi zgled otrokom. Sin naj vidi, kako biti mož in oče. Hči naj vidi, kakšen naj bo mož.«

»Ko je čas za to, naj oče vrže sina iz postelje, ko je čas, naj vrže sina iz sobe, ko je čas, naj vrže sina iz hiše«.  

Branko Kovač