Srečanje za zaročence in pare v spoznavanju

Drugi dan misijona v Novem mestu je popoldansko dogajanje  v Zavodu F. I. Baraga odprlo srečanje za zaročence in pare v spoznavanju z naslovom Kdaj bova zares pripravljena? Navzoče v dvorani je nagovoril redovnik in duhovnik, frančiškan p. dr. Andraž Arko. Spregovoril je iz svojih osebnih izkušenj spremljanja zaročencev in zakonskih parov.

Po njegovih besedah je vprašanje o tem, kdaj sta dva zares pripravljena na skupno pot, vseživljenjski proces. Gre za pot, ki jo v tem trenutku hodita, in pot, ki jo bosta nadaljevala tudi po tem, ko si bosta obljubila večno zvestobo. Pomembna sta neprestana rast in zorenje drug ob drugem. Šele ko mine začetna zaljubljenost v nekem odnosu, takrat se prične ljubezen in delo za odnos. Pri tem mladi par ali zakonca ne smeta pozabiti na nekaj nevarnosti, ki prežijo v odnosu ali zakonu: ukalupljanje drugega, težava, ko zakon »zaspi«, če v odnosu ni odpuščanja in podobno. Najprej se stvari »zataknejo« tam, kjer med zakoncema ni več pravega pogovora. P. Andraž je v nadaljevanju izpostavil nekaj dejavnikov, ki lahko močno vplivajo na dinamiko odnosa v zakonu, to so sodobna sredstva komunikacije (televizija, telefon) in pa pornografija.

Mladim v dvorani je položil na srce, naj živijo iz poročnih obljub v ljubezni, zvestobi in spoštovanju. Vsak križ in vsaka kriza naj jih vodi na višjo, globljo stopnjo odnosa v zakonu, saj za vsakim velikim petkom pride tudi velika noč in s tem vstajenje. Svoje misli je ob zaključku srečanja  povzel z besedami, da »je potrebno vsak dan v zakonu živeti v podarjanju in odpuščanju«.

Gregor Lotrič