Srečanje za vse humanitarne delavce

Srečanje za humanitarne delavce (Karitas, Rdeči križ, Hospic in pomoč na domu) je bilo v Baragovem zavodu z naslovom Prepoznavanje ter lajšanje telesnih, duhovnih in duševnih stisk ljudi.

Predavali so: duhovnik g. Jože Planinšek, s. Slavka Cekuta in g. Marjan Dvornik. Vsak na svoj način so osvetlili delo v delovanju Karitas. G Planinšek je govoril o delu Doma za starejše pri Sv. Jožefu v Celju, s. Slavka o delu kot prostovoljka Karitas, Marjan Dvornik o delu pri Slovenski in Škofijski Karitas.

Misijon je priložnost za srečanje z ljudmi v različnih stiskah. Misijon je vključevanje vseh ljudi. Cerkev ima veliko nalogo, da poišče te ljudi.

O starejših se veliko govori. Za starejše skrbijo razni domovi. V domovih, pa naj bodo Cerkveni ali državni, je za ostarele dobro preskrbljeno, imajo vso oskrbo, vse pripomočke in ostalo. V domači oskrbi pa je drugače.

O družinah premalo govorimo in naredimo.

Karitas lajša različne stiske ljudi. Stiska, ki človeka pripelje, da se odloči poiskati pomoč, je tako velika, da pride s strahom. Človeka je sram. Važno je, kako sprejmemo ljudi. Z ljubeznijo, kot objekt, kot človeka ali kot tujca. Ga bomo sprejeli, kot je sprejel Jezus Samarijanko, ki je prišla k vodnjaku opoldne po vodo in tam srečala Jezusa? Nagovoril jo je kot človeka, z ljubeznijo ji je ponudil živo vodo, ki teče iz ljubezni njegovega studenca.

Če sodelavec Karitas sprejme prosilca s srcem, z ljubeznijo, je stiska gotovo manjša.

Misijonarji se bodo ob tej priložnosti srečavali tudi z ljudmi po domovih. Le poklicati jih je potrebno in se dogovoriti za čas.