Srečanje za pevce in pevke župnijskih pevskih zborov mestnih župnij

Četrto srečanje v pripravi na misijon v Novem mestu je bilo namenjeno pevcem in pevkam vseh župnijskih pevskih zborov mestnih župnij. Gost srečanja je bil minoritski »pojoči« pater Janez Ferlež, ki s pesmijo in s svojim življenjem pričuje za Boga. Srečanje je bilo v dvorani Baragovega zavoda v Šmihelu v četrtek, 8. marca 2018.

Na srečanje nas je povabilo lično izdelano vabilo, ki je vsakega, ki ga je prejel nagovorilo in obenem povabilo, da se je udeležil tega lepega srečanja.

Pater Janez nas je najprej nagovoril s petjem ob spremljavi zveste spremljevalke kitare. Nato smo vsi navzoči molili molitev za uspeh misijona. V nadaljevanju nam je pater Janez opisal svojo mladostno pot in odločitev za duhovnika.

O glasbi in petju je poudaril, da naj bo LJUBEZEN nad vsem. Potrebna je usklajenost med oltarjem in korom, ter dobrim sodelovanjem z župnikom. Prepevanje naj bo slavljenje Boga z vso dušo, z vso močjo, s čutom izgovorjenih besed in našim življenjem. Cerkveni zbor je krona sodelovanja v cerkvi. Župnija je ponosna, če ima dober zbor, kar pa ni samoumevno. Za lepo petje je potrebno darovati svoj prosti čas za vsakotedenske vaje. Z duhovno glasbo in petjem poglabljamo krščansko vero. Petje v zboru človeka nauči poslušati drugega, le tako bo petje ubrano in v sozvočju. Prepevati v cerkvenem pevskem zboru je zelo častno dejanje. Že blaženi A.M. Slomšek je poudarjal lepo petje in mu dal izjemno vlogo v cerkvi in v življenju.

Nanizal je nekaj rekov in pregovorov:

  • Če boste peli, se boste razvedrili in boste bolj zdravi.
  • Kdor dobro poje duhovne pesmi, dvakrat moli.
  • Kdor poje, zlo ne misli.
  • Kdor poje rad, ostaja mlad.

Ob koncu nam je zapel še pesem Hozana in Peter Skala. P. Krizostom Komar iz župnije sv. Lenart pa se je vsem zahvalil za pristnost in s skupno molitvijo smo zaključili srečanje.

Anica Mušič