Srečanje za cerkvene glasbenike na god svete Cecilije

Na praznik cerkvenih glasbenikov so bile večerne svete maše za vse pevce po domačih župnijah. Nato je v Baragovem zavodu v kapeli sledilo srečanje z nagovorom br. Jožka Smukavca. 

Srečanje smo začeli s prepevanjem pesmi JEZUS MOJ, LJUBIM TE. Pri petju smo vključili tudi svoje telo, tako da smo z gibanjem rok in telesa dali pesmi še globlji pomen.

Brat Jožko Smukavec je povedal, da je bil že kot otrok zelo rad na koru pri maši. Dejal je: »Mene dobiš s petjem.« Petje smo dobili, da slavimo Boga. Kor in prezbiterij gresta skupaj. Če ne gre to skupaj, se to takoj zazna. Zborovodja, organist in pevci so eno.

Na vprašanje, kaj mislijo pevci, kakšni bi morali biti zborovodje, so pevci našteli: »Veder, odločen, dosleden, točen, potrpežljiv, vesel, ljubeč, prijazen, veren.«

Na vprašanje, kaj mislijo zborovodje, kakšni morajo biti pevci, so našteli: »Morajo znati poslušati drugega, točni s posluhom, zanesljivi, spremljati zborovodjo, veseli, redno hoditi na vaje in k sveti maši.«

Na vprašanje, kateri osebi je podoben organist, zborovodja, so našteli: »Sv. Ceciliji, dobremu pastirju Jezusu.« Zborovodje, ne bojte se biti Jezus, ki je sočuten.

Ko zaigrajo različni inštrumenti, je skupaj nebeško.

Nekaj na silo se ne da narediti. Sprejeti moramo sebe. Pri učenju spoznamo sami sebe. Sproščenost pri petju je potrebna, ob tem bomo s stikom s seboj in bomo zadovoljni. To nas dela lepe, čudovite pevce.

Za zaključek smo zapeli še pesem:

Jezus Kristus je naš Rešenik,

Jezus je vstal in živi,

s svojim križem premagal je smrt,

aleluja, aleluja, aleluja, aleluja.

Pri petju smo zopet dodali še mahanje in ploskanje z rokami. Brat Jožko je vsem izrekel še voščilo in dodal: »Jezus in učenci so zelo radi praznovali.« Nato smo se preseli v spodnjo dvorano, kjer so nas čakale dobrote, ki so jih pripravile vse tri mestne župnije. Za še bolj veselo vzdušje pa je igrala narodna zabavna skupina pod vodstvom g. Hrastarja.

Anica Mušič