SREČANJE ZA ZDRAVNIKE, MEDICINSKO IN NEGOVALNO OSEBJE

V torek zvečer je bilo srečanje za zdravnike, medicinsko in negovalno osebje z naslovom Zdravljenje in nega v službi svetosti življenja. Udeležila sta se ga tudi novomeški škof msgr. Andrej Glavan in generalni vikar g. Božidar Metelko.

Najprej nas je pozdravil misijonar g. Jože Planinšek, začeli smo s pesmijo Pridi Sveti Duh in kratko molitvijo ter povabili gosta k besedi.

Gost srečanja je bil prof. dr. Jože Balažic, predstojnik Inštituta za sodno medicino, predavatelj na ljubljanski Pravni in Medicinski fakulteti ter človek, ki se izrazito ukvarja s splavom. Spregovoril nam je o evtanaziji, paliativni oskrbi, zdravniški etiki, predvsem pa poudaril, da je nujna brezpogojna pomoč sočloveku; tega se ne da naučiti, človek ima to v sebi.

V tistih redkih deželah, kjer je evtanazija uzakonjena, in tudi drugje, kjer se o tem pogovarjajo, niso zdravniki tisti, ki to izberejo, ampak je politika tista, ki naprti zdravnikom evtanazijo in tudi abortus. Pri svojem srečevanju z bolniki, predvsem z onkološkimi kot najtežjimi bolniki, opazi, da se oni oklepajo vseke bilke življenja, ne pa evtanazije in smrti. Vsem prisotnim je položil na srce, da ko so se odločili in stopili na pot zdravstvenega delavca, so stopili na pot brezpogojne pomoči drugemu. Prof. Balažic pa je pogovor ob zaključku srečanja sklenil z besedami, s katerimi je vse prisotne zdravstvene delavce spodbudil: »Bodite človeški in sočutni!« Zelo pomembna je tudi duhovna oskrba bolnikov, saj je veliko tudi psihičnega trpljenja.

Na koncu nam je zaupal tudi svojo mobilno številko, saj je vedno dosegljiv za kakršno koli vprašanje. Hvala za izčrpno in zanimivo predavanje.

Marija Pavlin